Terug naar Kalender

concert Messa – repetitie 18.30u


Fri 20 Jun 2014, 20u30

Locatie: St.-Pieterskerk Tielt Wie: Koor & Orkest

Koninklijk Koor & Orkest Zanglust sluit het concertseizoen in schoonheid af met de concertmis van de Braziliaanse operacomponist Antonio Carlos Gomez.

In de voorbije 16 jaar werden reeds enkele grootschalige religieuze werken uitgevoerd, en dit telkens in samenwerking met de Vrienden van de Lyrische Kunst uit Gent.

Dit jaar luit Zanglust opnieuw bij deze traditie aan. Ze gaan net als de Rode Duivels naar Zuid-Amerika, want ze verzorgen de uitvoering van een Braziliaanse mis: de “Missa de Nossa Senhora da Conceição” (Mis van Onze Lieve Vrouw van Onbevlekte Ontvangenis) van Antonio Carlos Gomes (1836-1896).
Naast koor en orkest treden ook 4 vocale solisten op, met name Liliano Sebastião (sopraan, Portugal), Frauke Elsen (mezzo, Tielt), Stefaan Vandenbroucke (tenor, Tielt) en Alexey Kokhanov (bariton, Rusland).
Tenslotte zijn ook 3 instrumentale solisten van de partij uit eigen rangen: violiste Inge Van de Wiele, klarinettist Carlos Bottelberge en fagottist Robby De Boeck, die dit jaar zijn eindexamen aflegt aan de Tieltse academie in de klas van Koen Coppé.

De algemene leiding is in handen van Bart Snauwaert en Leen Van Hee.

 

Het orkest opent het concert met de Spaanse klinkende “Habanera” van Jan Decadt, die precies 100 jaar geleden geboren werd in Ieper op het moment dat de Groote Oorlog uitbrak. Koor en orkest begeleiden aansluitend violiste Inge Van de Wiele in de overbekende en romantische “Méditation” uit de opera “Thais” van Jules Massenet. Daarna vervolgt het koor o.l.v. Leen Van Hee met “Old Irish Blessing” van Denes Agay; dit koorwerkje is gebaseerd op een wondermooie eeuwenoude Ierse poëtische gelukswens.

 

Maar de hoofdbrok van de avond is uiteraard de Mis die de Braziliaan Gomes in 1859 componeerde. Het werk is geschreven in de Italiaanse belcanto-traditie, d.w.z. dat de muziek zeer sterke gelijkenissen vertoont met opera. Gomes was trouwens zowel in zijn geboorteland als in Italië een belangrijke opera-figuur in de 19° eeuw! Solisten, koor en orkest wisselen elkaar af in een compositie waarin de nog erg jonge componist laat horen dat hij de West-Europese tradities van opera en liturgische muziek naadloos weet te verzoenen met de uitbundige en feestelijke Braziliaanse Samba-muziek van zijn geboorteland. Bij de vocale solisten vinden we twee mensen die vorig jaar deel uitmaakten van de Operastudio Vlaanderen (nl. Liliano Sebastião en Alexey Kokhanov) naast twee bekende gezichten uit Tielt: Frauke Elsen en Stefaan Vandenbroucke. Zij zorgen voor vocaal vuurwerk, en vinden naast zich klarinettist Carlos Bottelberge en fagottist Robby De Boeck voor de solo-gedeeltes. Na de mis wordt van Gomes ook nog zijn “Ave Maria” uitgevoerd. Het concert wordt afgesloten met het “Chanson de l’Adieu” van Tosti, een pakkend afscheidslied.

 

Wie getuige wil zijn van deze unieke muzikale ervaring moet er zeker bij zijn in de decanale Sint-Pieterskerk te Tielt op vrijdag 20 juni 2014 om 20u30.

 

Kaarten te verkrijgen bij alle leden van Zanglust of bij penningmeester Filiep Demeulemeester (051/402659) of via mail kaarten@zanglust.be.

Kaarten:

VVK
€12
ADD
€14
12-
€5