Terug naar Kalender

concert 60 jaar St.-Jozefsparochie


Fri 29 Apr 2016, 20u00

Locatie: St.-Jozefskerk Tielt Wie: Koor & Orkest

Op vrijdag 29 april en op zaterdag 30 april 2016, telkens om 20u, organiseren Amuzang en Zanglust in de Sint-Jozefskerk Tielt een Jubileumconcert t.g.v. de 60° verjaardag van de Sint-Jozefsparochie, de kerk én het koor Amuzang (vroegere Sint-Jozefswerkmankoor) o.l.v. Rik Stevens. Gastsolist is pianist Roland Neirinck, naast 4 vocale solisten uit beide koren.

Toegangsprijs: VVK 12 Euro – ADD 14 Euro – minder dan 12 jarigen: 5 Euro

kaarten@zanglust.be

Precies 60 jaar geleden ontstond een nieuwe wijk in Tielt: Sint-Jozef Werkman. Algauw werd er ook een parochiekerk gebouwd, en verenigden de bewoners zich in het Sint-Jozefskoor. Een jubileum dat het ondertussen tot “Amuzang” omgedoopte koor niet onopgemerkt laten voorbij gaan. Samen met koor en orkest Zanglust geven ze een dubbelconcert. Dat ook pianist Roland Neirinck van de partij is mag niet verwonderen: Roland groeide op in deze parochie, en was vanaf het begin ook de begeleider van het koor o.l.v. wijlen Zuster Ferdinanda, later o.l.v. Rik Stevens, onder wiens leiding het koor een verdere bloei kent onder de naam “Amuzang”. Albert Neirinck, vader van Roland, was bovendien (bestuurs)lid van het Sint-Jozefskoor, en voorzanger en dirigent van het mannenkoor dat de missen opluisterde met Gregoriaanse gezangen. Met dit concert keert Roland dus terug naar zijn roots.

 

Ook de band met Zanglust is onmiskenbaar: als piepjonge pianist trad hij solistisch op in het programma “Mozart herleeft” in 1958-59. In de 60-er jaren trad hij als pas afgestudeerde laureaat van het conservatorium te Gent verschillende keren als solist op met het orkest, en tussen 1960 en 1986 maakte hij vast deel uit van het orkest. Ook zijn ouders en broer Herman waren Zanglust-(bestuurs)leden, Herman trouwens nog steeds. Nadat Roland in augustus 2015 reeds een recital gaf in deze kerk wordt de band met zowel Amuzang als Zanglust dus opnieuw sterk aangehaald.

Het orkest opent met de bekende “Andaluza” van Enrique Granados. Aansluitend brengen ze met Roland Neirinck als solist de wondermooie trage delen van concerti van Mozart, Chopin en Grieg. In het 2° gedeelte van het concert betreden beide koren het podium. Samen met het orkest o.l.v. Rik Stevens vertolken ze de “Messe du Sacré Coeur de Jésus” (Mis van het Heilig Hart van Jezus) van Charles Gounod. 4 solisten uit eigen rangen nemen de solistische passages voor hun rekening: uit Amuzang zijn dit Lucie Delputte en Dirk Baertsoen, uit Zanglust zijn dit Leen Van Hee en Bernard Naert. Met deze uitvoering pakken de uitvoerders uit met een heuse primeur: er is immers geen enkele opname van de dit werk te vinden, en ook van uitvoeringen zijn geen bronnen te vinden. Dus kunt u live getuige zijn van een uitvoering van een werk dat hoogst waarschijnlijk de voorbije eeuw niet meer op een concert te horen was!

 

Verschillende externe partners zorgen er mee voor dat dit concert in de allerbeste omstandigheden kan doorgaan: Piano’s Maene, die instaat voor een concertvleugel Steinway, en de Kerkfabriek Sint-Jozef verlenen hun gewaardeerde medewerking.

 

 

Kaarten:

VVK
€12
ADD
€14
12-
€5