Terug naar Kalender

Concert “Bleu, Blanc et Rouge”


Sat 26 Nov 2016, 20u00

Locatie: St.-Jozefskerk Tielt WIJZIGING Wie: Koor & Orkest

Op zaterdag 26 november om 20u en op zondag 27 november 2016 om 17u (UURWIJZIGING!) brengt Zanglust in de St.-Jozefskerk (WIJZIGING in de locatie!) een dubbelconcert onder de titel “Bleu Blanc Rouge”. Drie solisten uit eigen rangen treden voor het voetlicht: mezzo-sopraan Lotte Verstaen, sopraan Leen Van Hee en violiste Lara Cannaert. De presentatie wordt verzorgd door Florence Vanquaethem. Koor en orkest staan onder leiding van Leen Van Hee en Bart Snauwaert.

Toegangsprijs: VVK 12 Euro – ADD 14 Euro – minder dan 12 jarigen: 5 Euro

Kaarten bij alle leden, ook op nr. 051/402659, mail naar kaarten@zanglust.be, of via deze website

Zanglust nodigt uit voor een avond “leven zoals God in Frankrijk”. We maken een muzikale “Tour de France”, waarbij Frankrijk de rode draad vormt doorheen het programma onder de titel van de Franse driekleur “Bleu Blanc Rouge”. We gaan op zoek naar wat nu “typisch Frans” is, en komen daarbij soms tot merkwaardige ontdekkingen.

In een wielergek stadje zoals Tielt mag een knipoog naar de fiets natuurlijk niet ontbreken! Geheel in de sfeer van “Guidon Titan” zingt het koor “Vivat voor den velo!”, een hulde aan de wielersport uit de operette “Brussel X”, die Tieltenaar Albert Lietaert componeerde in 1935 (opgedragen aan Karel Van Wijnendaele). Bovendien zingt Stephanie Vandewiele, achterkleindochter van de componist, mee in het koor! Zanglust fietst verder ook in het muzikale spoor van Willem Vermandere en Yves Montand in een eigenzinnige versie van het Vlaamse kleinkunstlied “Mijne velo” en het Franse chanson “A bicyclette”. Het orkest zet de eindspurt in tijdens de supersnelle polka “Vélocipède” die Josef Strauss in 1869 componeerde als hulde aan de toen net uitgevonden voorloper van de fiets.

Lang voor de fiets werd uitgevonden werd volop gemusiceerd aan het hof van Zonnekoning Lodewijk XIV in Versailles. Enkele delen uit de opera’s van hofcomponist Lully voeren ons terug naar het Parijs van de 17° eeuw. We ontdekken onder andere hoe een lied van deze geboren Italiaan vanuit Frankrijk (via een Duitse tussenkomst) evolueerde tot het huidige Engelse volkslied.
Het intieme koorlied “O Nuit” van Rameau uit 1733 werd populair na de film “Les Choristes” uit 2004.
Eén van de allerbekendste Franse componisten is Georges Bizet: zowel in de toneelmuziek bij “L’Arlésienne” als in de opera “Carmen” voert hij het publiek mee naar het zonnige zuiden. We horen o.a. de overbekende “Habanera” uit Carmen door soliste Lotte Verstaen. Zij brengt ook nog uittreksels uit de musical “Les Misérables” en “I Am Easily Assimilated”, een knotsgekke aria uit de komische operette “Candide” van Leonard Bernstein. Dit verhaal is gebaseerd op de gelijknamige roman die Voltaire schreef in 1759. Lotte is lid van Zanglust en laureate van de Tieltse academie. Momenteel bereidt ze haar bachelorproef voor aan het Lemmensinstituut bij Catherine Vandevelde. Eveneens bij Catherine Vandevelde rondde sopraan Leen Van Hee vorig schooljaar haar opleiding af aan de Tieltse academie. Violiste Lara Cannaert treedt in haar voetsporen, en zal er dit jaar haar opleiding afronden in de klas van Sofie Moors. Leen brengt het wondermooie gedicht “Si mes vers avaient des ailes” van Victor Hugo, door componist Reynaldo Hahn op muziek gezet, terwijl Lara koos voor een instrumentale poëtische parel: het innge middendeel uit het 3° vioolconcerto van Saint-Saëns.
Poëzie is er ook met het gedicht “Dirait-on” van Rilke, voor koor bewerkt door Lauridsen.
Zanglust hoopt u allen te mogen verwelkomen op haar muzikale reis die vanuit Frankrijk een flink stuk van de wereld verkent.

Kaarten:

VVK
€12
ADD
€14
12-
€5